12. desember (julemøte): “Things have changed” – Bob Dylan og Nobelprisen

Bob Dylan, vinneren av Nobelprisen i litteratur 2016.

The music starts and the people sway
Everybody says, ‘Are you going my way?’
Uncle Tom still workin’ for Uncle Bill
Scarlet Town is under the hill.

Sjelden har en Nobelpris i litteratur skapt like mye debatt som da prisen i fjor ble tildelt Bob Dylan. Dette er første gang en populær artist mottok prisen. Kan sang i det hele tatt regnes som litteratur? Er tildelingen en utvidelse eller en forsimpling av prisen? Er det popkultur eller glemte diktformer som blir begunstiget? Hva var kritikernes viktigste ankepunkter mot prisen?

Ved årets julemøte vil litteraturprofessor Gisle Selnes fortelle om begrunnelsen for prisen, og debatten som fulgte. Selnes vil vise hvordan Dylan hører hjemme i en litteraturhistorisk tradisjon som omfatter alt fra 1100-tallets trubadurer, William Shakespeare, Bjørnstjerne Bjørnson, T. S. Eliot og beatpoetene (blant annet). Og hvorfor dem som kritiserte prisen tok feil.

Selnes er professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og har blant annet har skrevet den kritikerroste boken Den store sangen. Kapitler av en bok om Bob Dylan (2016).

Julemøtet finner sted på Litteraturhuset den 12. desember kl.19:30, i forlengelsen av selskapets årsmøte som starter kl. 19:00. Etter foredraget vil det bli servert en buffet. Pris kr 255,- pr. person. Påmelding til denne foretas til selskapets generalsekretær Catharine Rietti på epost Catharine.Rietti@uib.no . Både medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne!