Selskapet til Vitenskapenes Fremme
 
Selskapet til Vitenskapenes Fremme

Les denne eposten online

 

Kjære venner,

Hva betyr det at hjernen vår er plastisk? Hvordan henger vår forståelse av ulike nivåer av hjernen egentlig sammen – fra molekylære strukturer inne i nevronene til våre kognitive bevissthetsformer? Onsdag 15. februar vil to av Norges ledende hjerneforskere gi et overblikk over de nyeste innsiktene fra nevrovitenskapen og hjerneforskningens irrganger.

Tid og sted: Christie Café, onsdag 15. februar klokken 18-20:00. Gratis.

Clive Braham og Kenneth Hugdahl
Onsdag kan du møte to av våre fremste hjerneforskere. De ser hjernen fra ulike ståsted.

Clive Brahman er professor i Bio-medisin og ser på hjernen fra bunnen og opp. – og forsker blant annet på molekylær kontroll over synaptisk plasititet, noe som i korte trekk vil det si: Prosesser som foregår inne i og mellom hjernecellene våre. Clive Brahman er, i tillegg til sitt professorat ved biomedisin, også leder for Mohn Research Center for Plasticity and Neural Circuit Dynamics in the Brain (sammen med Nobelprisvinner Edvard Moser).

Kenneth Hugdahl er professor emeritus i biologisk psykologi, og ser hjernen fra en annen vinkel. Han er spesielt opptatt av kliniske og kognitive mekanismer i Schizofreni, og undersøker vår dynamisk hjerneaktivitet i et helhjerne-perspektiv. Kenneth Hugdahl er leder for en stor forskningsgruppe med fokus på Auditory Verbal Halucinations in Schizophrenia, som er finansiert av Det Europeiske Forskningsråd (ERC) ikke mindre enn to ganger.

Samtalen ledes av Kjetil Vikene, førsteamanuensis i kognitiv nevrovitenskap ved UiB. NB: Arrangementet starter klokken 18:00.


13. februar: Darwindagen

Mandag 13. februar, dagen etter Charles Darwins fødselsdag, er du invitert til Darwindag-foredrag i Egget på Studentsenteret (Parkveien 1, Nygårdshøyden).

Årets foredragsholder er professor Jarle Breivik fra Universitetet i Oslo. Han vil snakke om kreft, dels om de evolusjonsbiologiske mekanismene som gjør at kreft oppstår, og dels om hvordan vi som samfunn må forholde oss til dette. Jarle Breivik skrev i fjor boka «Løsningen på kreftgåten» om dette temaet. Foredraget starter klokken 16:00. Mer om årets arrangement finner du her: https://darwin.uib.no/

Feiring av Darwindagen har blitt tradisjon ved universiteter verden over, ikke bare for å feire en av verdens viktigste vitenskapsmenn, men også vitenskapen, rasjonaliteten og humanismen i vid forstand. Møtet er gratis og åpent for alle interesserte, og Selskapet til Vitenskapenes Fremme er i år medarrangør for første gang.


28. februar: 150 år siden oppdagelsen av leprabasillen

På dagen 150 år etter at Gerhard Armauer Hansen først observerte leprabasillen, M. Leprae, inviterer Universitetet i Bergen til markering i Universitetsaulaen. Arrangementet er gratis, men krever påmelding. Det serveres gratis lunsj, og medlemmer av Selskapet til Vitenskapenes Fremme oppfordres spesielt til å melde seg på. Les mer på Universitetets nettsider.


Tilbud om gratis medlemsskap

Takk for at du har meldt deg på Selskapets epostliste. Dette setter vi stor pris på, og vi vil gjerne takke deg ved å tilby et gratis medlemsskap i foreningen. Fordelen for oss er at et digitalt medlemsregister er enklere å administrere - fordelen for deg er at du som medlem vil få rabatt på betalingsarrangementer, stemmerett på årsmøtet, og bidrar til at foreningen lever. Og om du ønsker det, kan du smykke epostsignaturen med "Medlem av Selskapet til Vitenskapenes Fremme, https://vitenskapenesfremme.no". Ganske stilig, ikke sant?

Skjema for innmelding finner du her.


Vårens program

Vårens program kan nå lastes ned i vakkert utskriftsvennlig format. Du må gjerne henge det opp på lunsjrommet og kjøleskapet hjemme.



Beste hilsen,
Magnus Vollset, generalsekretær

Ønsker du å melde deg av nyhetsbrevet, klikk her.