Selskapet til Vitenskapenes Fremme
 
Selskapet til Vitenskapenes Fremme

Les denne eposten online

 

Kjære venner,

Hva gjør sommertid og vintertid med søvnen vår? Blir vi syke av å stille klokken? Skal vi ha evig sommertid eller evig vintertid? Hvem skal vi ta hensyn til, folk i Kirkenes eller Bergen?

Tid og sted: Litteraturhuset (rom: Alver), tirsdag 28. mars klokken 19-20:30. Gratis.

Tidssoner i Europa
Kartet viser inndelingen av tidssoner i Europa. Dette har stor betydning for søvnen vår. (Utsnitt fra tidssonekart i offentlig eie fra Wikipedia.)

Norsk standardtid ble innført med Bergensbanen. Behovet for å vite når toget gikk fra Bergen og når det var fremme i Oslo overstyrte hva som var midt på dagen sett fra solens posisjon. For å spare penger på belysning i fabrikkene innførte man i 1916 en ordning med sommertid slik at vi kunne utnytte dagslyset bedre. Denne omstridte ordningen ha vært praktisert i kortere og lengre perioder siden. Fra 2001 har Norge fulgt EUs direktiv om sommertid, men dette direktivet er på vei til historiebøkene sammen med hele ordningen.

Elisabeth Flo-Groeneboom er psykolog og professor ved Institutt for klinisk psykologi ved UiB og leder Human Light Lab og “Bergen Research group for Innovation, Growth, Health and Technology” (BRIGHT). Hun forsker på ikke-farmakologiske intervensjoner, søvn og døgnrytmer, psykiske helseutfordringer gjennom livet, og funksjon hos eldre og personer med demens.

Bjørn Bjorvatn er lege og professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB, leder av koordinator-teamet i PraksisNett og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ved Haukeland sjukehus. Han forsker på søvn, søvnlidelser, og døgnrytmelidelser, og har skrevet flere bøker om emnet. Han og hans kolleger har også publisert en artikkel om sommertidspreferanser i Norge.

Samtalen ledes av Ingjald Pilskog, førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Kanskje blir 26. mars 2023 siste gang vi stiller klokken for sommertid?


Tilbud om gratis medlemsskap

Takk for at du har meldt deg på Selskapets epostliste. Dette setter vi stor pris på, og vi vil gjerne takke deg ved å tilby et gratis medlemsskap i foreningen. Fordelen for oss er at et digitalt medlemsregister er enklere å administrere - fordelen for deg er at du som medlem vil få rabatt på betalingsarrangementer, stemmerett på årsmøtet, og bidrar til at foreningen lever. Og om du ønsker det, kan du smykke epostsignaturen med "Medlem av Selskapet til Vitenskapenes Fremme, https://vitenskapenesfremme.no". Ganske stilig, ikke sant?

Skjema for innmelding finner du her.


Vårens program

Vårens program kan nå lastes ned i vakkert utskriftsvennlig format. Du må gjerne henge det opp på lunsjrommet og kjøleskapet hjemme.Beste hilsen,
Magnus Vollset, generalsekretær

Ønsker du å melde deg av nyhetsbrevet, klikk her.