Norges korteste grense åpner seg mot verdens største land. 196 kilometer med elver og arktisk bjørkeskog knytter oss sammen med Russland. Grensa byr på både muligheter for handel og kulturutveksling, og utfordringer knyttet til militær spenning i møtet mellom NATO og Russland, forurensning og – nå helt nylig – migrasjon. Denne grensa har en lang historie som domineres av fredlig sameksistens og handel. Men i moderne tid har vi også sett behovet for å etablere grenser til havs, noe som i 2010 resulterte i den etterlengtede Delelinjeavtalenen som markerte grensa mellom norsk og russisk farvann i Barentshavet.
I dette foredraget vil Martin Paulsen ta utgangspunkt i det lokale, nordnorske perspektivet – hva betyr det for innbyggerne i Kirkenes å bo tre timer fra Murmansk, med sine 300 000 innbyggere? Paulsen vil se på hva vår felles grense har betydd historisk, og hvilken rolle den spiller i forholdet til vår største nabo i dag.
Martin Paulsen er seniorrådgiver ved Senter for internasjonalisering av utdanning. Han har doktorgrad i russisk fra UiB og har i en rekke år forsket på og undervist i russisk språk, litteratur og samfunn.
Foredraget finner sted på Litteraturhuset onsdag 15. november, klokken 19:30.